Турция наруши въздушното пространство на Гърция

OFFNews 20 октомври 2016 в 09:50 10270 3

Снимка Ekathimerini

Турски изтребители са навлезли във въздушното пространство на Гърция в сряда, подбуждайки отговора на два гръцки самолета и са предизвикали напрежение между двете страни, предава електронното издание на "Ekathimerini".

Това е първият подобен инцидент от опита за преврат в Турция през юли.

Два турски F-16 са нарушили въздушното пространство югоизточно от остров Родос и южно от Кастелоризо малко преди 16 ч. в сряда и са били преследвани от два гръцки изтребителя, излетели от базата в залива Суда, съобщи гръцкото Министерство на отбраната.

Турските машини са били изцяло оборудвани с въоръжение.

Отношенията между Гърция и Турция се изостриха през последните седмици след коментари на турския президент Реджеп Таийп Ердоган и други турски официални представители, които повдигнаха въпроса за установените с международни договори граници между двете държави. Погрешно тълкуване на изказване на Ердоган, според което той призовава за референдум за Западна Тракия нагнети допълнително напрежение. То доведе до привикването в Атина на ръководителя на пресофиса на посолството на Гърция в Анкара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

20.10 2016 в 13:32

А как би коментирала това кандидатката Цецка? Та тя изкара, че едва ли не Турция ни пази от емигрантите. Или пак сме на принципа - преклонена глава сабя не я сече? От комунист-интернационалист - толкова.

13531

2

Traqn Savov

20.10 2016 в 12:17

Цели 5 пъти годишно турски изтребители разбиват на Гърция задният двор...

Вече започвам да си мисля, че на гърците им харесва :)