Изказване на Ердоган за Западна Тракия породи нов скандал

ОFFNews 19 октомври 2016 в 18:41 15942 11

Изказване на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за Западна Тракия предизвика силно недоволство от страна на Гърция, както и реакции у нас. По време на откриването учебната година в родния си град Ризе президентът изнесъл реч, в която обяснява защо Турция трябва да участва във военната операция срещу "Ислямска държава" в Мосул. 

"Турция не е само Турция...Освен за 79-те милиона свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки", казва Ердоган, цитиран от БНТ. Той сравнява втория по големина град в близкоизточната страна с други райони, сред които бивша Югославия и Западна Тракия. Припомня и т.нар. Национален договор от 1920 г., определящ границите на съвременна Турция. 

Гръцки медии цитират некоректно публикация във вестик "Сабах" и приписват журналистическата интерпретация на самия Ердоган. В материала, публикуван в изданието се казва, че "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови". Бурни реакции последват и цитиране на думи на турския президент, с които той иска референдум в Западна Тракия за присъединяване на областта към Турция, пише БНТ. 

Гръцките медии продължават с критиките към турския президент въпреки откритото разминаване. "Ердоган... без граници", пише в. "Етнос", изтъквайки, че турският президент претендира за сфери на влияние на три континента - от Русия до Босна и от Либия до Ирак. "Ердоган провокира за Тракия и Солун", допълва в. "Елефтерос типос", подчертавайки, че "турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия". В. "Катимерини" представя изявленията като "неоосмански мечти на Ердоган".

Това е втория скандал, който се заражда след реч на Ердоган за Тракия. През 2013 г. на митинг на партията си в град Кешан Ердоган каза: "Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история." Думите му тогава също породиха силна международна реакция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

11

Скандинавец

21.10 2016 в 20:00

Цитат: "Аз съм си приготвил турско фесче и руски калпак"
...
Приготви си и вазелин, мека четка ... и чакай.

13531

6

Traqn Savov

19.10 2016 в 22:57

що така негативно, аз съм го измислил, първо идва великата отоманска освободителна армия, хоп вадя фесчето, после по презумпция идва великата освободителна червеноармейска армия, хоп вадя калпачето с петолъчката, и здраствуйте братушки..
Аз съм го измислил, и съм го изтъркал, още от преди ви да сте се сетили!!!!

13531

4

Traqn Savov

19.10 2016 в 22:00

Аз съм си приготвил турско фесче и руски калпак, и чакам "освобожденията" първо на едните, а после на другите...