Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Турският външен министър призова всички европейски държави да признаят Палестина

OFFNews 29 май 2024 в 19:55 2075 0

Хакан Фидан

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Хакан Фидан

Външният министър на Турция Хакан Фидан призова всички държави от ЕС да се присъединят в признаването на Палестина като държава.

Забележките на Хакан Фидан бяха направени на съвместна пресконференция в Мадрид с неговите колеги от Испания, Палестина, Саудитска Арабия, Катар и Йордания, предаде БТА.

Фидан изказа благодарност към Испания за нейните "смели действия", които по думите му са допринесли за международния мир и сигурност.

"Това, което направиха Испания и другите европейски страни, като признаха Палестина за пълноправна държава, е огромен принос за международния мир и сигурност. Затова приканваме останалите страни от Европейския съюз да признаят Палестина като държава, за да последват примера на Испания", каза Хакан Фидан. 

Турският външен министър обеща "да продължи да работи неуморно за решение с две държави, за регионален мир и сигурност".

Вчера Ирландия, Норвегия и Испания официално признаха Палестина за държава. Трите държави се надяват, че така ще насърчат други европейски страни да последват примера им в дипломатически натиск, който може да помогне за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, държани от терористичната организация "Хамас". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II