Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха Държавата Палестина

OFFNews 28 май 2024 в 17:12 1032 0

Снимка GettyImages

Три европейски държави - Испания, Ирландия и Норвегия, официално признаха палестинската държава в рамките на координирано усилие да окажат международен натиск върху Израел да смекчи разрушителния си отговор на нападението на "Хамас" от 7 окромври, предаде Би Би Си. Те се надяват, че действайки заедно, ще насърчат други европейски страни да последват примера им в дипломатически натиск, който може да помогне за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, държани от терористичната организация.

"Това е важен момент и смятам, че праща сигнал към света за практически действия, които могат да бъдат предприети от една държава, за да се помогне да се запази надеждата. Това става в момент, когато други се опитват да напълно да го елиминират", заяви ирландският министър-председател Саймън Харис преди кабинетът му да се събере, за да подпише официално решението.

"Повече от 30 г. Норвегия е един от най-силните поддръжници за Държавата Палестина. Днешният ден, в който Норвегия официално признава Палестина за държава, е важен етап в отношенията между двете страни", каза норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде.

"Това е историческо решение, което има една цел: да помогне на израелците и палестинците да постигнат мир", посочи испанският премиер Педро Санчес.

Министърът на външните работи на Израел Израел Кац му отговори в социалната платформа Х, че правителството на Санчес е "съучастник в подстрекаването към геноцид срещу евреите и военни престъпления".

Символичното решение провокира яростен спор с израелското правителството. То обвини и трите страни, че възнаграждават тероризма. Израел изтегли посланиците си от Ирландия, Норвегия и Испания и официално порица пратениците им в Тел Авив. И тримата бяха привикани в израелското МВнР миналата седмица, за да им бъдат показани кадри от атаките от 7 октомври.

Признаването на Палестина от трите страни увеличава дипломатическия натиск върху Израел, след като Международният наказателен съд призова за прекратяване на операциите на Израел в южната част на Газа и обвини премиера Бенямин Нетаняху във военни престъпления.

Отношенията между ЕС и Израел се влошиха след признаването на Палестина от някои страни членки, а вчера Мадрид настоя, че Брюксел трябва да предприеме мерки срещу Тел Авив заради продължаващите смъртоносни нападения в град Рафа. Премиерът на Словения Роберт Голоб пък заяви, че правителството ще вземе решение за признаването на Палестина в четвъртък, като ще изпрати решението си в парламента за окончателно одобрение.

Съединените щати и Великобритания, наред с други страни, подкрепят идеята за независима палестинска държава, но твърдят, че тя трябва да бъде създадена чрез преговори за уреждане на конфликта. Правителството на Нетаняху заявява, че конфликтът може да бъде уреден само чрез преки преговори.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови