Тръмп уволни министъра на правосъдието и главен прокурор

OFFNews 07 ноември 2018 в 23:15 2272 0

Снимка Reuters

Джеф Сешънс

Американският президент Доналд Тръмп уволни министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, след като месеци наред го критикуваше за това, че се е дистанцирал от разследването на руската намеса на президентските избори през 2016 г.

Очакваше се Тръмп да направи кадрови промени след междинните избори, но отстраняването на Сешънс едва ден след изборите все пак се оказа изненада. 

Необичаен е и начинът, по който Сешънс разбрал за уволнението - обадил му се не президентът, а началникът на кабинета mu Джон Кели. 

Временно поста поема Матю Уитакър, който досега ръководеше администрацията на министерството. Преди да бъде доведен във Вашингтон от президента Джордж Уокър Буш бившият състезател по американски футбол е бил прокурор в щата Айова. 

Уитакър ще упражнява надзор върху всички въпроси от компетенциите на министерството на правосъдието, включително разследването за намеса на Русия в американските президентски избори.

Върху разследването надзор досега упражняваше заместник главният прокурор Род Розенстайн. 

През 2017 г. Уитакър обяви пред CNN, че ако специалният прокурор Робърт Мюлър започне да разследва президента или семейството му, "това ще предизвика сериозно притеснение, че разследването е просто един обикновен лов на вещици". Точно такова мнение изразява и Тръмп по отношение на разследването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови