Тръмп: Турция постъпи много, много зле. Няма да оставим нещата така

OFFNews 17 август 2018 в 23:25 7213 0

Снимка whitehouse.gov

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Турция е постъпила "много, много зле" и предупреди, че ще последват още наказателни действия спрямо южната ни съседка.

Турция е проблем от дълго време. Те не действат като приятел, заяви Тръмп пред Белия дом няколко часа, след като турски съд отказа да освободи американския пастор Андрю Брънсън, който бе задържан в страната през октомври 2016 г.

Те трябваше да го върнат отдавна. Турция постъпи много, много зле, каза президентът.

Това все още не е всичко. Няма да оставим нещата така. Те не могат да държат наши хора, добави той.

Случаят с американския пастор Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм и шпионаж, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ, довела до спад на турската лира.

Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

Във връзка със случая Вашингтон наложи серия от санкции на Анкара.

Американският министър на финансите предупреди вчера, че администрацията е готова да наложи нови санкции срещу Турция, ако пастор Брънсън не бъде освободен скоро.

Пасторът рискува да получи до 35 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията в шпионаж и терористична дейност, които той отхвърля.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна