Тръмп ще подпише заповед Америка да не изнася първите ваксини

OFFNews 08 декември 2020 в 16:29 3675 0

Снимка Pixabay

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише заповед, за да подсигури доставката на първите ваксини за Ковид-19 в страната с приоритет пред останалите държави, съобщиха американски медии и DW. 

Старши служител на администрацията на държавния глава е потвърдил, че ваксините ще бъдат безплатни за гражданите на Щатите. 

"Никой американец няма да плати и пени от собствения си джоб", е заявил той пред медиите в понеделник.

Администрацията на Тръмп увери, че Щатите ще имат достатъчно дози от ваксината, за да ваксинират всеки, който пожелае до средата на 2021 г. 

Изпълнителната заповед на Тръмп ще създаде и рамка за американските държавни агенции, за да помагат на другите страни да си набавят ваксината, когато бъде удовлетворена вътрешната нужда на страната. Съществува и план за дарение на ваксини на бедните държави. 

Заповедта, заедно с политиката на Тръмп "Америка на първо място", ще бъде подписана по време на среща по операция "Warp Speed" - програмата за ваксинация на Белия дом. На срещата администрацията ще разясни стратегията за дистрибуция и информиране на обществото за ваксината - това включва и изграждането на доверие у хората, за да се ваксинират, когато дозите са налични. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови