Тръмп: Ще наложим 25% мито за европейските автомобили

OFFNews 22 януари 2020 в 15:45 2859 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи тарифа за митническо облагане от 25% за автомобилите, внасяни от Европейския съюз, ако не бъде постигнато търговско споразумение с единния блок, предаде Ройтерс. 

"В крайна сметка ще бъде много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да определим 25-процентови мита за техните автомобили", заяви Тръмп в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Тръмп повтори мнението си, че с Брюксел е "по-трудно да се постигне сделка, отколкото с всеки друг" и че "европейците се възползват от много години от нашата страна".

"Срещнах се с новия ръководител на Европейската комисия, който е страхотен. И имах страхотна беседа. Но аз казах:

"Вижте, ако не получим нещо, ще трябва да предприема действия" и действието ще бъде много високи тарифи за техните автомобили и за други неща, които идват в страната ни", каза Тръмп пред репортер на CNBC. 

Той допълни, че "първо желае да направи сделката с Китай", преди да продължи да договаря търговско споразумение с Европейския съюз.

Съединените щати също заплашиха с мита до 100% върху френските стоки, от шампанското до чантите заради данъка върху цифровите услуги, за които Вашингтон твърди, че вреди на американските технологични компании.

Президентът многократно критикува Фед и неговия управител Джером Пауъл за твърде бързото повишаване на ставките. Тръмп номинира Пауъл за поста през ноември 2017 г., а Фед вдигна лихвите четири пъти през 2018 година.

Тръмп коментира, че Фед е направил "голяма грешка", повишавайки твърде рано лихвените проценти, което е възпрепятствало американския икономическия растеж през 2019 година.

Според него растежът на БВП на САЩ щеше да бъде близо до 4%, ако Федералният резерв не беше повишил преди време лихвените ставки. Тръмо добави, че известното забавяне на американската икономика през миналата година се дължи и на няколко други фактора, включително кризата със самолетите Boeing 737 MAX и мащабната стачка в General Motors.

"Имаме страхотна нова сделка с Китай", добави американският президент и коментира търговската сделка с Китай, посочвайки, че "имаме страхотна нова сделка", според която икономиката на САЩ може да получи 250 млрд. долара от китайски покупки на американски стоки. В същото време Тръмп обяви и началото на преговорите по "втората фаза" от споразумението с Китай. 

"Отношението ни с Пекин е по-добро, откогато и да било, докато личните ми отношения с президента Си Цзинпин са "изключителни", добави Доналд Тръмп.

"Когато се прибера вкъщи, ще подпиша USMCA", посочи той, визирайки тристранната търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

Доналд Тръмп допълни, че според него американската икономика е създала благосъстояние в размер на 19 трлн. долара от началото на неговият мандат.

"Фондовите пазари се покачиха рязко, достигайки нови рекордни нива", добави президентът, "като в същото време бяха създадени над 7 милиона работни места, а безработицата достигна най-ниски нива от повече от 50 години насам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови