"Това, което правят с Гърция, си има име - тероризъм"

OFFNews 04 юли 2015 в 12:31 8992 14

"Това, което те (кредиторите, бел.ред) правят с Гърция, си има име - тероризъм", заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за испанския вестник El Mundo. 

Ето и част от интервюто: 

El Mundo: Гръцките банки са затворени цяла седмица. Да кажем, че на референдума, който ще се проведе в неделя, спечели "да" и хората се съгласят да приемат предложението на Европейския съюз, което правителството отхвърли. Какво ще се случи тогава: 

Варуфакис: Напълно съм сигурен, че какъвто и да е резултатът от референдума, то в понеделник ще има споразумение. Европа се нуждае от споразумение, Гърция се нуждае от споразумение и ние ще постигнем споразумение. Ако на референдума спечели "да", то ние ще получим една не лоша сделка, но абсолютно катастрофална. Катастрофална, защото ще бъде неустойчива, частта за финансирането ще бъде непълна, защото няма да даде надежда, нито пък ще насърчи работодателите да инвестират в Гърция и защото дори напрежението да се овладее, то ще има един непрекъснат страх. Така че дори ние да приемем тези предложение кошмарът на преговорите ще продължи. Това споразумение, което искат да подпишем, просто се надяваме, че ще даде необходимата стабилност, от която се нуждае икономиката ни, за да започне да "вдига глава". 

El Mundo: И ако спечели "не"?

Варуфакис: Ако спечели "не" премиерът Алексис Ципрас ще трябва да се бори и да договори по-добра сделка. Не ме разбирайте погрешно, ако спечели "не" не печелим фантастично решение, но няма да продължим толкова зле, колкото сме в момента. Ако спечели "не", Ципрас в понеделник ще пътува за Брюксел, ще постигне по-добра сделка и на следващия ден гръцките банки ще отворят врати. 

El Mundo: Какво ще се случи, ако не сте прав? Представете си, че спечели "не", а ЕС откаже да преговаря? Колко дълго ще можете да се справите със ситуацията в Гърция при положение, че банките са затворени?

Варуфакис: Банките ще отворят врати във вторник, повярвайте ми. Ясно е, че консервативните сили на Европа очакват и искат да спечели "да" на референдума. Ако стане така, на следващия ден банките ще отворят. Ако спечели "не", въпреки заплахите, Ципрас ще отиде в Брюксел, ще постигне споразумение и банките отново ще отворят. 

Според Варуфакис ЕС не харесва демокрацията. Той обаче не е съгласен с виждането на ЕС, че свикването на референдум в Гърция е форма на провокация и изнудване. Според него решението е трудно, а гръцкият народ задължително трябва да се включи във взимането му. "Демокрацията, не забравяйте, това е система, в която обикновените хора взимат много трудни решения", категоричен е той. 

Финансовият министър отбелязва, че ако спечели "да", то той ще подаде оставка. Въпреки всичко обаче вярва, че Брюксел и Атина ще стигнат до друго по-добро споразумение, тъй като "залогът е твърде голям".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!