Ханке: Ако влезете в eврозоната, тръгвате по пътя на Гърция

OFFNews 04 юли 2015 в 10:52 9559 10

"България не трябва да влиза в еврозоната. На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми", заяви проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас, пред БНР. 

Ханке смята, че новият управител на БНБ трябва да е против влизането на страната ни в еврозоната и отново призова централната ни банка да публикува отчетите ежемесечно на всяка банка поотделно. 

"Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие. Също така аз бих подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това."

Ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии, предупреди проф. Ханке. Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите:

"Има един единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната. Те трябва да приложат това, което аз наричам "българското решение" - валутен борд. С въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи. Те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд."

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  За политиката