Европа: Гърция е във фалит, но няма да си искаме веднага парите

OFFNews 03 юли 2015 в 16:14 7718 17

Най-големият кредитор на Гърция - Европейският фонд за финансова стабилност, обяви, че страната вече е „в случай на фалит“. Въпреки това от фонда няма да си искат веднага отпуснатите на Гърция милиарди, но си запазват правото да го направят във всеки един момент.

Това обявиха в изявление от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), цитирани от The financial times.

След като Атина пропусна плащането на дълга си към Международния валутен фонд, Фондът има по закон правото да си поиска всички отпуснати средства в размер на около 145 млрд. евро.

Бордът на Фонда се събрал на заседание, за да реши как да постъпи. След пропуснатото плащане Фондът има възможност да анулира договорите за заеми и да поиска незабавно изплащане на цялата отпусната сума и лихвите по нея, да се откаже от правото си да изиска отпуснатия заем или да запази правото си да вземе решение по-късно.

Именно третият вариант е избрал на заседанието Бордът на EFSF, като смята преди окончателното решение да се посъветва с Международния валутен фонд, ЕК и Еврогрупата.

Крайното решение на Борда е по препоръка на директора на Фонда Клаус Реглинг.

Този фалит предизвиква дълбока тревога, защото нарушава ангажимента на Гърция да спазва задълженията си към кредиторите и отваря вратата за още по-сериозни последици за икономиката и за народа на страната, коментира Реглинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!