Европа: Гърция е във фалит, но няма да си искаме веднага парите

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2015 в 16:14 7047 17

Най-големият кредитор на Гърция - Европейският фонд за финансова стабилност, обяви, че страната вече е „в случай на фалит“. Въпреки това от фонда няма да си искат веднага отпуснатите на Гърция милиарди, но си запазват правото да го направят във всеки един момент.

Това обявиха в изявление от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), цитирани от The financial times.

След като Атина пропусна плащането на дълга си към Международния валутен фонд, Фондът има по закон правото да си поиска всички отпуснати средства в размер на около 145 млрд. евро.

Бордът на Фонда се събрал на заседание, за да реши как да постъпи. След пропуснатото плащане Фондът има възможност да анулира договорите за заеми и да поиска незабавно изплащане на цялата отпусната сума и лихвите по нея, да се откаже от правото си да изиска отпуснатия заем или да запази правото си да вземе решение по-късно.

Именно третият вариант е избрал на заседанието Бордът на EFSF, като смята преди окончателното решение да се посъветва с Международния валутен фонд, ЕК и Еврогрупата.

Крайното решение на Борда е по препоръка на директора на Фонда Клаус Реглинг.

Този фалит предизвиква дълбока тревога, защото нарушава ангажимента на Гърция да спазва задълженията си към кредиторите и отваря вратата за още по-сериозни последици за икономиката и за народа на страната, коментира Реглинг.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2015 в 01:13

Получава се интересно, гърция ще става все повече държава където вече малко хора си държат парите в банки. Поради простата логика че веднъж когато са ги внесли, вече няма да са техни, потъват, стават собственост на банкерите и т.н.. могат да ги вадят на час по лъжичка... системата е такава...

03.07 2015 в 23:34

Ситуацията в Гърция обяснена на просто език:

Представете си двама братя -- Единият брат (ЕС) е работлив, интелигентен, амбициозен и отговорен. Другият брат (Ципрас) е неук, мързелив, алкохолик, наркоман и безработен.

Добрият брат съжалява лошия и затова го издържа - плаща му сметките, осигурява му подслон и т.н. А лошият живее на гърба на добрия като паразит.

Обаче в един момент лошият брат започва да се репчи на добрия - да му поставя условия, да заявява ултиматуми, да му крещи и да го обвинява... изобщо да се държи като неблагодарник.

Гласувайки с "да" гърците ще подкрепят добрия брат, а с "не" - лошия брат.

03.07 2015 в 22:44

Досегашното „лекарство“ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ за гръцката дългова криза е всъщност ОТРОВА.

Дългът в този му вид е просто невъзможно да бъде обслужван, а със "спасителния план" на еврогейско-педероатланическите БАНКСТЕРИ целта е просто да бъде издоена Гърция, като кредиторите ѝ отбележат печалби от страданието на гръциия НАРОД.

Всички разговори за "самоотвержената" еврогейска помощ трябва непременно да бъдат прекратени поне от приличие. Омерзен съм.

03.07 2015 в 18:46

Я, червения боклук можел освен да пейства и да пише...

Браточка, май по често трябва да те псувам, та еба. Че ми писна от копитата ти, малоумник.

Да пукнеш, соросоид гаден.

03.07 2015 в 18:28

A kato не могат да плащат този заем, защо искат още пари? Тях ще върнат ли?

03.07 2015 в 18:25

Ето това се казва Европейска солидарност. Фалираш но те оставяме да не ни платиш веднага а когато имаш.

03.07 2015 в 18:17


Алоууу Оффците...абе дайте туй “copycat sottozero“ на някой по-интелигенте(знам, че е мнооого трудно, соросоид–интелигент е наистина МНООООООГО трудна комбинация, ама туй си е направо рожба на клиниката за МНООООГООО бавно развиващи се към “Пиндостан фор Пендехо“:)))))))))))))))

Или сега като се замисля, я нека да дерзае в този дух, с Хюмнето са си направо говорещи реклами на МАЛОУМИЕТО:))))))

03.07 2015 в 17:52

ТИ МЕН ЛИ НАРИЧАШ СОРОСОИД БЕ, ЧЕРВЕН БОКЛУК?

Да пукнеш дано, семето ти да изсъхне, къщата да ти се срути. Синът ти зет да ти доведе, щерка ти негърчета да народи..

сороспид ще ми вика...мършо такава.

03.07 2015 в 17:49

Днешното гръцко правителство отказва да признае за справедлив държавния дълг на страната. Тези пари са взимани от Европейската централна банка при лихви от 0,1 % най-много, а са предоставяни на Гърция с немислимо оскъпяване. Така в началото на 2010 г. гръцката задлъжнялост е 130 % от БВП, а в резултат на „помощта“ на „тройката“ след тази дата на 1 януари 2013 г. е вече 175,1% от БВП. Днес гръцкият дълг е над 180 % от БВП и продължава да расте, понеже самият БВП, отново в резултат на усилията на „спасителите“, се е свил с 25 % след 2008 г. и с още почти 5 % само от началото на тази година. Така трябва вече да е станало ясно, че досегашното „лекарство“ за гръцката дългова криза е всъщност отрова, дългът в този му вид е невъзможно да бъде обслужван, а целта е просто да бъде издоена Гърция, като кредиторите й отбележат отлични печалби. Всички разговори за самоотвержената европейска помощ трябва непременно да бъдат прекратени поне от приличие.

03.07 2015 в 17:27

И каква е разликата на гърците от нашите цигани - само в мащабите. И едните и другите живеят като паразити на чужд гръб !