Ден за размисъл в Гърция

OFFNews 04 юли 2015 в 08:41 3711 6

В Гърция днес е ден за размисъл преди референдума. Гърците в неделя ще трябва да кажат дали приемат, или не предложенията на кредиторите. 

Първоначално премиерът Алексис Ципрас категорично отхвърли предложенията на ЕС. След това обаче той се съгласи със спасителния план на кредиторите с "малки корекции". Сред тях са запазване на специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони. Освен това Ципрас настоява още да се забавят част от пенсионните реформи. Гръцкият премиер настоява и социалните добавки за бедните пенсионери да бъдат намалявани постепенно до края на 2019 г., което е доста по-голям период от предложенията на кредиторите. Освен това Ципрас настоява отрязването на разходите за отбрана да се случи до 2017 г., а не до края на тази година, каквото е искането на ЕС. 

След провала на преговорите с финансовите министри от страните от еврозоната Алексис Ципрас настоя в Гърция да се проведе референдум, за да могат хората да изберат дали условията на кредиторите да бъдат приети, или не. 

Гръцкият премиер многократно призова гражданите на гласуват с "Не"

Според предварителни данни по-голямата част от гърците ще послушат Ципрас и ще гласуват отрицателно. Забелязва се, че затварянето на банките в началото на седмицата е дало своето отражение върху нагласите и прогнозата за процента на хората, които ще отговорят с "Да" е че той ще надхвърли 40.

Според изследване, направено дни преди банките да бъдат затворени, 54% от тези, които ще отидат до урните, ще отговорят с "Не", а 33% - с "Да".

Междувременно обаче митинги в подкрепа на „да“ и „не“ на референдума прераснаха в сблъсъци. Вчера около 25 000 привърженици и около 20 000 противници на правителството се събраха на два отделни митинга в Атина. В началото на демонстрацията на привържениците на правителството на Алексис Ципрас група младежи започна да хвърля камъни, на което полицията отговори с шокови гранати.

Вие също може да изкажете мнението си, гласувайки на новата ни анкета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews