Тялото на Навални ще бъде задържано още 2 седмици за ''химичен анализ''

OFFNews 20 февруари 2024 в 10:40 898 3

Алексей Навални

Снимка GettyImages

Семейството на Алексей Навални е получило съобщение, че тялото му няма да бъде освободено две седмици, предаде Би Би Си. Майка му е била информирана, че е държан за "химически анализ".

Няма потвърждение за местонахождението на тялото от руските власти.

Във видео в понеделник, в което се зарича да продължи работата си за борба за "свободна Русия", вдовицата на Навални Юлия директно обвини руския президент Владимир Путин в убийството на нейния съпруг. Тя също така твърди, че тялото му е държано, докато следите от отравяне с Новичок изчезнат.

"Крият тялото му – не го показват и не го дават на майка му – и лъжат. Чакат следите от последния Новичок на Путин да изчезнат", каза тя.

Навални оцеля при опит да бъде убит с Новичок през 2020 г.

Смъртта на Навални в затвора беше обявена в петък (16 февруари). Властите в сибирската наказателна колония, където той беше държан, казаха, че той не е идвал в съзнание, след като е колабирал след разходка. Майка му и адвокатът му отпътуваха за отдалечената колония веднага щом новината за смъртта му се разнесе. Опитите за намиране на тялото многократно са спирани от моргата на затвора и местните власти.

В понеделник Кремъл заяви, че разследването на смъртта на Навални продължава и че все още няма "резултати".

По-късно говорителката на Навални Кира Ярмиш сподели, че следователите са казали на майката на Навални - Людмила, че няма да предадат тялото две седмици, докато извършат "химически анализ".

Навални, който беше най-значимият лидер на руската опозиция за последното десетилетие, излежаваше 19-годишна присъда по обвинения, които мнозина смятаха за политически мотивирани. Западните лидери хвърлиха вината за смъртта на Навални директно върху президента Путин.

По време на пресконференция в понеделник върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че Навални е бил "бавно убит в руски затвор от режима на Путин". И ЕС, и САЩ заявиха, че обмислят нови санкции срещу Русия след смъртта на руския опозиционер.

Външният министър на Обединеното кралство, лорд Камерън, също обяви, че очаква Великобритания и останалата част от групата на Г7 да наложат нови санкции на всички руснаци, замесени в смъртта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък каза, че коментарите на западни политици по отношение на смъртта на Навални са "арогантни" и "неприемливи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

демотиватор

20.02 2024 в 13:42

... след което ще го кремират и позачистят тленният прах да не разберем с к'ъв билет са пратили човека на Оня свят.
Не че принципно има някакво значение, ама "методичката" требе да се спазва, де.

10212

2

Човека

20.02 2024 в 12:23

Ясно е, че ще го държат колкото може по-дълго. Пълнят гащите за погребението и гледат да уталожат нещата.

2099

1

Mateevk

20.02 2024 в 11:06

Рабира се - коментарите са арогантни и неприемливи, а убийството е точно обратното - дискретно и напълно приемливо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!