САЩ обмислят нови санкции срещу Русия след смъртта на Навални

OFFNews 20 февруари 2024 в 08:06 739 0

Алексей Навални

Снимка БТА/АП

Алексей Навални

Съединените щати обмислят да наложат още санкции на Русия заради смъртта на Алексей Навални. Това заяви американският президент Джо Байдън.

Той изрази надежда, че внезапната смърт на руския опозиционер ще убеди републиканците в Конгреса да подкрепят финансовата помощ за Украйна. Опонентът на Байдън - Доналд Тръмп, наруши мълчанието си и също коментира смъртта на Навални. Той направи връзка между смъртта на руския опозиционен лидер и собствените му съдебни процеси в Съединените щати.

В коментара си обаче Тръмп не спомена руския президент Владимир Путин. В Русия, независимо от арестите през последните три дни, хората продължават да отдават почит към Навални.

Три години изтезаваха Навални, няма как тялото му да издържи

Франция, Нидерландия и Норвмегия призоваха руските посланици във външните си министерства.

Френският външен министър Стефан Сежурне обяви вчера, че е извикал руския посланик във Франция след смъртта в затвора на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

"Поисках руският посланик да бъде извикан в 18,30 ч." (местно време), обяви министърът по време на пътуване до Аржентина, като допълни, че "режимът на Владимир Путин отново е показал истинската си същност".

Над 130 души са арестувани в Русия на акции в памет на Навални

"Настойчиво призоваваме Русия да върне тялото на Навални на семейството и близките му", каза нидерландската външна министърка Брoйнс Слот.

"По време на срещата Норвегия ще изрази мнението си "за отговорността на руските власти за смъртта му и относно осигуряването на прозрачно разследване", се посочва в изявление на норвежското външно министерство, като се допълва, че срещата ще се състои скоро.

Кремъл: Реакцията на Запада за смъртта на Навални е неприемлива

Трите държави последваха стъпките на Германия, Испания и Швеция, които вече взеха подобни решения.

Смъртта на 47-годишния Навални в отдалечен затвор в Арктика, където той излежаваше 19-годишна присъда, беше обявена в петък. Западът смята руските власти за отговорни за смъртта му, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки