The Telegraph: Гутереш си осигури победата, като спечели гласа на Русия

OFFNews 06 октомври 2016 в 13:59 6351 2

Антонио Гутереш си осигури победата в надпреварата за генерален секретар на ООН, след като спечели гласа на Русия, за която се предполагаше, че до момента е блокирала кандидатурата му, написа британският вестник "The Telegraph".

Русия подкрепяше за поста Ирина Бокова, което пък намали подкрепата за нея от страна на Великобритания и САЩ. 

Процесът за избор на нов генерален секретар на ООН е най-откритият в 70-годишната история на организацията. Всички 13 кандидати трябваше да представят подробни предложения и да се явят пред Общото събрание, за да обявят плановете си, коментира изданието. 

Великобритания и САЩ настояваха постът за първи път в историята да поеме жена. Половината от десетимата кандидати, които останаха до последното гласуване в сряда, бяха жени. Никоя от тях обаче не успя да спечели подкрепата на всички членове на Съвета за сигурност. 

Българският кандидат - 63-годишната Кристалина Георгиева, която в момента отговаря за бюджета и човешките ресурси в ЕС, се включи в надпреварата миналата седмица, беше смятана за силен кандидат.

Оказа се обаче, че кандидатурата ѝ е обявена прекалено късно и тя нямаше възможност да си изгради силна подкрепа, посочва изданието. 

Президентът на Португалия Марсело Ребело се оплака от късното включване на Георгиева в надпреварата и я сравни със "спортист, който се включва в маратона на последните 100 метра". 

Настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун беше критикуван за неспособността на организацията да подобри ситуацията в Сирия, като беше посочено, че той се характеризира с липса на достатъчно влияние в сравнение с редица негови предшественици като Кофи Анан и Даг Хамаршелд. 

Бан Ки-мун трябва да напусне поста си на 31 декември. Смята се, че след това той планира да се кандидатира за премиер на Южна Корея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови