Тероризъм във Франция: С вик ''Аллах Акбар!'' чеченец уби учител в училище и рани тежко двама

OFFNews 13 октомври 2023 в 14:54 8927 6

Френска полиция

Снимка Getty Images/Архив

Нападателят е на 20 години и е от чеченски произход

Учител е убит, а други двама души са тежко ранени при нападение с нож в училище в град Арас в Северна Франция, съобщиха местните власти, цитирани от France24.

Ранените са охранител, който многократно е бил намушкан, и преподавател, който е с по-леки наранявания, каза полицейски служител пред France press.

Няма пострадали ученици.

На видеа, публикувани в социалните мрежи, се вижда как няколко души се опитват да усмирят нападателя в двора на училището, използвайки стол за щит. Нападателят рита, удря с юмруци и замахва с нож. 

Според свидетели той е извикал "Аллах Акбар" ("Бог е най-велик") по време на атаката.

По време на нападението се наложило учениците и учителите да се заключат в сградата на училището.

Извършителят и брат му са арестувани. Не е ясно дали братът е замесен в нападението, пише Le Monde.

Мъжът е на около 20 години. Той е от чеченски произход. Известен е на службите за сигурност като радикален ислямист - пише Би Би Си. Френски медии допълват, че е бивш ученик в училището.

Полицията увери, че ситуацията вече е овладяна.

Франция разглежда случая като терористична атака, обявиха прокурори за борба с тероризма. Страната претърпя серия от атаки от ислямистки екстремисти през 2015 г.

Обезглавяването на учителя Самуел Пати посред бял ден през 2020 г. близо до училището, в което е преподавал - в предградие на Париж, от радикализиран чеченски бежанец шокира обществото. Атаката в Арас идва три години след убийството на Пати, което се случи на 16 октомври 2020 г.

В изявление френското Министерство на образованието призовава училищата да "вземат всички необходими мерки" незабавно "за засилване на сигурността на всички училища и учебни заведения" във Франция.

От Елисейския дворец съобщиха, че президентът Еманюел Макрон и министърът на образованието на страната ще отидат на мястото на атаката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

6

Д-р Мазникуров

13.10 2023 в 18:17

Гьорче, този ганстер и боклук Тръмп ще подкрепи и извънземните, само според както му изнася на него за момента! Крупен данъчен измамник, изнасилвач, развратник, крадец, рушветчия, едър мошеник, мега лъжец, невежа, долен хулиган, страхливец (скрил се от военна служба), преписвач на училищни тестове ... Обаче ... се превърна в: "пазител на християнските и семейни ценности", "миротворец", "гениален бизнесмен", "несистемен играч", "патриот", "защитник" и какви ли оше не чутовни глупости! Та докато има милиони тъпоумни говеда по света да си харесват и боготворят чучела като Пусьо и Тръмп, какво се чудим после че има хаос, страдание, насилие, войни, разруха ... Това не означава че съм привърженик на ултра-либералните бози, както сигурно ще ми скочат тук някои, напротив! Там е друг бъркоч също ...

-1395

5

Гьорче2

13.10 2023 в 16:06

Така и за Магамериканеца Стабилен Гений тРъмп, също "Защитник на Белите и Християните" вчера ПОДКРЕПИ ХамаZ, Хизбула, Китайските Комунисти, и мисля пУтин, ПАК!

-1395

4

Гьорче2

13.10 2023 в 15:54

ЛЕКО с Либералните Атеисти, slep, аз също смятам себе си за Либерал, но Вярвам в Исус Христос Спасителят, Свободата ТРЯБВА да се ЗАЩИТАВА, Сега е Момента, Време Разделно, взичките ми Симпатии и Разбиране към Вярващите Мюси се ИЗПАРИХА оня ден след като видях какво правят с Техния бог на Уста!
Запомнете Името Гай Верхофстад!

П.п. лично мое мнение, Образно Казано, Сарказъм и Сатира!

-1395

3

Гьорче2

13.10 2023 в 15:46

И НЕ Забравяйте, пУтин се бори за Ортодоксалните Православни(не е ясно Дали и Колко ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ) както във Франция така и в Братска УКРАЙНА да обработват Бели Християнски Семейства, СКОРО и в България, Варна е Чечня!

П.п. Образно Казано, лично Саркастично мнение

-1650

2

ob1

13.10 2023 в 15:39

"Известен е на службите за сигурност като радикален ислямист" - тогава защо не е екстрадиран?

12078

1

edin slep

13.10 2023 в 15:03

Мюслитата трябва поетапно да започнат да се извозват към страните, от които са изпълзели те или техните родители. Колкото и да не им се иска на либералите атеисти, Европа или ще се върне към християнските ценности или ще бъде унищожена от радикалния ислям.

Не казвам да станем като руската сатрапия или американските протестанти - откачалки. Съвременната католическа, православна (без БПЦ) и европейските протестантски църкви са доста светски.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки