Цензурата във Виетнам забрани филма 'Барби'

OFFNews 03 юли 2023 в 14:06 1429 0

Барби

Снимка Стоп кадър от трейлъра

Марго Роби като Барби.

Виетнам забрани излъчването на предстоящия филм "Барби" по кината заради сцени с карта, показваща претенциите на Китай към територии в Южнокитайско море, съобщиха местни медии, цитирани от БГНЕС и БНР.

Фентъзи комедията за известната кукла, режисирана от Грета Геруиг и с участието на Марго Роби и Райън Гослинг, беше предвидена за национална премиера във Виетнам на 21 юли. Но графикът за представянето му беше премахнат от сайтовете на големите вериги киносалони в страната след решение на правителството да забрани филма.

Китай отдавна използва т. нар. линия на деветте тирета, за да илюстрира експанзивните си претенции върху по-голямата част от богатото на ресурси море, често за неудоволствие на Ханой, който също претендира за части от водния път. Във Виетнам наричат морето Южно.

"Съветът за преглед на филми изгледа лентата и взе решение да забрани излъчването на този филм във Виетнам поради нарушение по отношение на "линията на деветте тирета"," заяви директорът на виетнамския департамент по кино Ви Киен Тхан пред новинарския сайт Dan Tri.

Друга държавна медия - Tien Phong, съобщи, че сцената с линията на деветте тирета се появява многократно във филма.

Всички филми в комунистически Виетнам трябва да бъдат одобрени от цензура, която проверява за безпричинно насилие, внушителни сексуални сцени или политически чувствителни материали.

Миналата година екшънът "Uncharted" с Том Холанд в главната роля беше забранен за излъчване по кината заради сцени, в които се появява линията на деветте тирета.

А през 2018 г. Виетнам изряза сцена от романтичната комедия "Луди богати азиатци", в която имаше дизайнерска чанта с карта на света, показваща спорните острови в Южнокитайско море под контрола на Пекин.

Година по-късно Ханой изтегли от кината анимационния филм на DreamWorks "Abominable" заради същия проблем, миналата година пък Netflix беше помолена да изхвърли епизоди от сериала "Pine Gap" заради подобни сцени.

В Южнокитайско море се намират ценни залежи на нефт и газ, както и морски пътища, а няколко от съседите на Китай изразиха загриженост, че Пекин се опитва да разшири влиянието си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика