Таксиметрови шофьори протестираха отново срещу Uber в Париж

OFFNews 27 януари 2016 в 20:50 5223 3

Снимка Архив

Протестът на таксиметровите шофьори във Франция продължава да набира сила, съобщава France 24.

Днес беше вторият ден на недоволството срещу подбиването на цените за превоз от апликацията Uber. Мнозина протестиращи прекараха нощта в колите си, блокирайки ключови пътни артерии в Париж, където предния ден имаше сблъсъци с полицията.

"Непоколебими сме. Няма да отстъпим", заявяват шофьорите.

От полицията предупредиха да се избягват определени части на Париж, в които са съсредоточени протестните действия. 

Таксиметровите шофьори негодуват, че са изправени пред нечестна конкуренция с превозвачи, които реално не плащат данъци. Те обвиниха правителството, че е неспособно да създаде закони, които да защитят индустрията им.

Днес премиерът на Франция Манюел Валс разкритикува действията на протестиращите, но им обеща, че ще бъдат положени повече усилия за осигуряването на ред в бизнеса с превоз на пътници, като се ограничи дейността на другите превозвачи до извършването единствено на предварително запазени пътувания.

Според него тази мярка ще спомогне в предотвратяването на кражбата на клиенти от летища и гари, намалявайки загубите на такситата.

Обещанията на премиера обаче не убедиха протестиращите, към които се присъединиха още техни колеги от Испания, Белгия и Великобритания, дошли до Франция за да покажат солидарността си.

Таксиметров шофьор от Лондон обясни, че колегите му няма какво да губят и протестите тепърва ще се разрастват, заявявайки, че това е война с превозвачите като Uber. Според него не е честно френските му колеги да заплащат данък, който може да достигне 240 хил. евро само за да си получат лиценза, а други да им вземат хляба по такъв начин.

Днес продължиха и протестите на авиодиспечерите, които са недоволни от промяната в заплащането си. В резултат на това един от всеки пет полета до Париж беше отменен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!