Протестиращи палиха гуми и блокираха пътища във Франция

OFFNews 26 януари 2016 в 16:10 5511 0

Най-малко 20 души са арестувани днес по време на масови протести във Франция, съобщава RT.

Днес таксиметрови шофьори, авиодиспечери и учители излязоха на протест в големите градове на страната, включително Париж и Марсилия.

Шофьорите протестират срещу мобилната апликация за превоз на пътници Uber, която с ниските си цени подбива бизнеса им. Днес те блокираха десетки пътища като най-малко 20 протестиращи са били задържани от органите на реда преди обяд.

Протестиращите блокираха пътища с горящи гуми и живи вериги, с което предизвикаха намесата на полицията. Стотици таксита, включително такива от Белгия и Испания блокираха основна пътна артерия вливаща се в западен Париж и създадоха смут в района.

Десетки се опитаха да блокират 8-лентов път в града, но бяха спрени от полицията със сълзотворен газ. При блокада на път към летище Орли пострада таксиметров шофьор, след като микробус превозващ пътници премина през живата верига, в този момент протестиращите започнаха да мятат камъни по превозното средство и принудиха пасажерите да слязат.

Според таксиметровите шофьори Uber ощетява професионалистите, които плащат данъци и работят по правилата. В отговор на протеста от мобилната апликация изпратиха писмо на френските си клиенти, в което заявяват, че целта на демонстрациите е да бъде притиснато правителството, с цел да се намали конкуренцията в бранша.

Същевременно протест на авиодиспечери, наложи отлагането на един от всеки пет полета във Франция. От авиокомпанията EasyJet съобщиха, че са отменили 35 полета, а Air France казаха, че работят на 80%. 

Стотици хиляди държавни служители и учители също започнаха стачка днес срещу замразяването на заплатите и ниското им ниво. Учителите са планирали да проведат митинги по улиците на градовете в цялата страна по-късно през деня.

Това е новото предизвикателство, което народът отправя към кабинета на президента Франсоа Оланд и опитите му да модернизира икономиката, в отговор на слабия икономически ръст на страната и рекордно високата безработица. По рано този месец, Оланд обяви, че ще бъде приведен в действие план на стойност 2 млрд. евро, с който да се съживи икономиката.

Вчера на протест излязоха френските фермери, които се опълчиха на цените на животинските и млечни продукти. Те настояха за вдигане на цените, защото печалбите от продажбата на продукцията им не покриват производствените разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!