Таймс: Великобритания се готви за дефицит на лекарства и храни при твърд Брекзит

OFFNews Последна промяна на 18 август 2019 в 15:28 2186 0

Снимка АА

Ако напусне ЕС без сделка, Великобритания ще се сблъска с недостига на горива, хранителни продукти, медикаменти, а и с проблеми в работата на пристанищата и вълненията на границата с Ирландия.

До тези изводи е стигнало правителството на Обединеното кралство, отбелязани в документ от заседанието, до който се добра The Sunday Times. Той е съставен от канцеларията на министерския съвет през този месец и представлява план за действия на правителството в случай на излизане от ЕС без сделка.

Както пише британското издание, в документа под кодовото название Yellowhammer са посочени необходимите мерки за предотвратяването на „катастрофалния колапс в националната инфраструктура“. Самият колапс е описан подробно в документа.

Така например, достъпът до пресните хранителни продукти ще се свие, което ще доведе до увеличаване на стойността им, митата от вноса на бензин ще доведат до закриването на две нефтопреработващи компании и, следователно, ще лишат 2 000 души от работа. Прогнозата е, че тежките проблеми в работата на пристанищата могат да се проточат до 3 месеца.

Тези и други реални последствия от твърдия Брекзит могат да провокират протести в цяла Великобритания, което, от своя страна, „ще наложи мобилизация на целия полицейски ресурс“.

За излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври т.г., дори при липса на сделка, настоява избраният преди месец нов премиер Борис Джонсън. Неговата предшественичка Тереза Мей обяви оставката си през пролетта. Една от причините за напускането й бе невъзможността да постигне споразумение за изхода на страната от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови