СЗО: Разпределението на ваксините е катастрофален морален провал

Само 0,1% дози са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света

OFFNews Последна промяна на 23 март 2021 в 09:09 1028 0

"Шокиращо е колко малко е направено, за да се осигури справедливо разпределение на ваксините по света и по този начин да се избегне катастрофалният морален провал", заяви по време на редовния брифинг на Световната здравна организация (СЗО) нейният председател Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде БГНЕС.

"Страните, които сега ваксинират по-млади, по-здрави хора с нисък риск от заболяване, правят това с цената на живота на здравните работници, възрастните хора и други рискови групи в други страни", добави Гебрейесус.

Той заяви, че освен моралното възмущение, което може да причини, неравномерното разпределение на ваксините е лоша стратегия от икономическа и от епидемиологична гледна точка.

Това е пропаст, "която расте и която става все по-гротескна от ден на ден ден". Така генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус окачестви нарастващото несъответствие в цифрите на ваксинациите срещу COVID-19 на богатите и бедните страни.

Той обясни, че колкото повече се предава вирусът, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти, срещу които от своя страна ваксините вероятно не са толкова ефективни. От тази гледна точка той смята, че богатите страни си дават фалшиво чувство за сигурност.

„Ако не прекратим тази пандемия възможно най-скоро, тя може да ни задържи в продължение на години“, предупреди той.

Какво показва статистиката

До този понеделник в общо 162 територии са приложени над 455 милиона дози ваксини срещу COVID-19, според данни, събрани от Франс прес.

От тях обаче, само 0,1% са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света.

За разлика от тях, 56% от дозите се прилагат в страни с високи доходи, където живеят 16% от жителите на света.

Един от начините за получаване на ваксини от бедните страни е чрез COVAX, глобален механизъм, който се стреми да гарантира, че 92 от най-необлагодетелстваните икономики имат достъп до тези имунизации, разходите за които ще бъдат покрити от дарители.

COVAX е разпространил повече от 31 милиона дози в 57 държави и плановете му са да разпространи достатъчно ваксини, за да достигне до 27% от населението на тези 92 държави.

От началото на пандемията до този понеделник в света са регистрирани над 2,7 милиона потвърдени смъртни случая от коронавирус, според данни от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X