Световната банка ще отпусне на България 550 млн. евро

България има потенциала да постигне жизнения стандарт на ЕС в рамките на това поколение, твърди постоянният представител на Световната банка у нас

OFFNews 20 май 2016 в 18:35 5799 5

Световната банка одобри новата Рамка за партньорство с България за следващите шест години, която включва отпускане на два кредита на обща стойност 550 млн. евро до 2022 г.

Това са първите кредитни операции на институцията към страната ни от 2010 г. насам. Средствата ще бъдат разпределени между Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

На всеки две години ще бъде извършван преглед на партньорството за оценка на напредъка и приоритетите, както и за евентуални изменения в стратегическите цели и дейности.

През първите две години партньорството ще се концентрира върху две сфери - засилване на институциите за устойчив растеж и инвестиции в хората.

“Групата на Световната банка и България са партньори вече повече от 20 години както в добри, така и в трудни времена за страната. Новата Рамка за партньорство създава условия за България да се възползва максимално както от членството си както в ЕС, така и от това в Световната банка”, заяви Аруп Банерджи, директор на Световната банка, отговарящ за операциите в Европейския съюз.

Според Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка в страната, “България има потенциала да постигне жизнения стандарт на ЕС в рамките на това поколение. Създаването и възходът на един млад и енергичен местен частен сектор, който успешно се конкурира в международен план, демонстрира потенциала на българската икономика, който все още не е напълно реализиран”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12447

4

LDK

21.05 2016 в 11:21

1 лев да е заема пак ще е лоша новина. Икономика, чиято основен проблем е задлъжнялостта няма как да се оправи с увеличаване на задлъжнялостта.

Средно европейски стандарт може да бъде постигнат. Но трябва държавата да се поеме от хора, които разбират от икономика и управление и много важно - трябва да не им пука, че може да не ги изберат на следващите избори.

Политиките, които печелят избори са точно обратни на политиките, от които имаме нужда, за да тръгне държавата. Затова и не търсете светло бъдеще. То е възможно, но няма да го бъде.

 
X

Да помогнем на украинските деца!