Супертайфунът в Япония: мъж загина в колата си, потопена от наводнение, свлачище погреба друг

Нанмадол предизвика пориви на вятъра със скорост до 234 км/ч, разруши домове, спря метрото в Токио, стотици полети са отменени, затворени са магазини и предприятия

OFFNews 20 септември 2022 в 08:00 2452 1

Супертайфунът Нанмадол в Япония

Снимка БТА/АП

Супертайфунът Нанмадол в Япония

Двама души са загинали, а повече от 120 са били ранени при преминаването на тайфуна Нанмадол през Япония, съобщават местната телевизия Ен Ейч Кей и БТА. Един човек се издирва. Единият човек е загинал, когато наводнение потопило колата му. Другият бил погребан от свлачище, съобщава държавната телевизия NHK.

Една от най-големите стихии в историята на Япония връхлетя в неделя първо югозападната част на страната и причини силни валежи и ветрове. Във вторник вече е край бреговете на префектура Ивате на Тихоокеанското крайбрежие и се придвижва в североизточно направление със скорост от 75 километра в час. Поривите на вятъра ѝ достигат до 35 метра в секунда.

На 9 милиона души бе наредено да се евакуират. Повече от 350 хил. домове са без ток.

Прогнозите предвиждат до 400 мм дъжд през следващите 24 часа. Спасителите предупреждават за кални свлачища и наводнения, а синоптиците - и за големи вълни, които могат да достигнат до 6-7 метра в централните и североизточните части на страната.

Супертайфунът предизвика пориви на вятъра със скорост до 234 км/ч, като разруши домове и наруши транспорта и бизнеса.

Той се равнява на ураган от четвърта или пета категория.

В столицата Токио се изсипаха проливни дъждове, като заради наводненията бе спряна работата на метролинията Тозай. Отменени са влаковете-стрели, фериботите и стотици полети; затворени са магазини и предприятия. Местни видеоматериали показаха откъснати покриви на сгради и преобърнати билбордове.

Министър-председателят Фумио Кишида отложи за вторник посещението си в Ню Йорк, където трябваше да произнесе реч пред Общото събрание на ООН, за да следи за последиците от бурята.

Според прогнозите бурята ще завие на изток и ще премине над главния японски остров Хоншу, след което до сряда ще се отдалечи в морето.

Учените прогнозират активен сезон на ураганите тази година, повлиян от природното явление, известно като Ла Ниня.

По-високите температури на морската повърхност в Атлантическия океан и Карибския басейн в резултат на изменението на климата също могат да повлияят на честотата и интензивността на ураганите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

20.09 2022 в 10:05

"Един човек се издирва. Единият човек е загинал, когато наводнение потопило колата му. Другият бил погребан от свлачище, съобщава държавната телевизия NHK."

Хубаво би било да четете какво сте написали, преди да го публикувате.