Стотици загинали и ранени след земетресението в Афганистан

OFFNews 08 октомври 2023 в 08:38 1570 0

Болница в Херат

Снимка Getty Images

Болница в Херат

Най-малко 255 души са загинали, а 500 са ранени след опустошителното земетресение в Западен Афганистан, предаде Би Би Си.

Директорът на болницата в провинция Херат, която бе разтърсена от мощен трус от 6,2 по Рихтер, съобщи, че броят на убитите и ранените не е окончателен и може да се промени. 

По-рано в събота началникът на управлението на бедствията на провинцията Моса Ашари заяви, че "досега повече от 1000 са ранените жени, деца и възрастни хора", а около 120 души са загубили живота си.

Видеозаписи, за които се твърди, че са от главната болница в Херат, показват многобройни жертви, лекувани на асфалта пред сградата. Други снимки показват сцени на опустошение в квартал Инджил, където развалините от разрушени сгради блокираха пътища, възпрепятствайки спасителните действия. 

Херат се намира на 120 км източно от границата с Иран и се смята за културната столица на Афганистан. Смята се, че около 1,9 милиона души живеят в провинцията, според данни от 2019 г.

Афганистан често е удрян от земетресения - особено в планинската верига Хиндукуш. През юни миналата година провинция Пактика беше ударена от земетресение с магнитуд 5,9, което уби повече от 1000 души и остави десетки хиляди без дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!