Столтенберг: Опасността от сблъсък не е избегната, вратите на НАТО остават отворени

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 19:19 1935 2

Снимка BTA/AP

Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг цитиран от БТА за напрежението с Украйна след среща с външните министри на Финландия и Швеция в централата на пакта в Брюксел.

В отговор на въпроси той уточни, че Русия е предложила НАТО повече да не се разширява и това да бъде записано в двустранен договор. Готови сме да обсъдим много въпроси с Русия, но не и основните принципи на европейската сигурност, поясни Столтенберг. Той отхвърли искането на Москва и добави, че вратите на НАТО остават отворени. По неговите думи, ако Финландия и Швеция подадат искане, 30-те страни от пакта ще бъдат единствените, които да преценят.

Една от причините за повишеното ни присъствие по източния фланг и особено в Черно море е да събираме информация и да бъдем готови да отговорим при необходимост, поясни генералният секретар. Това поведение е израз на предпазливост, то е отбранително и не представлява заплаха, особено в сравнение с мащаба на увеличеното руско присъствие във и край Украйна, добави той.

Нашето присъствие е знак за единство. Обмисляме допълнително повишаване на силите по югоизточния фланг и изпращане на батальони в тази част от пакта. Не е взето решение, ще преценим и ще решим, когато времето е подходящо, заяви Столтенберг.

НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник, добави той. Оставаме готови да продължим диалога с Русия, да изслушаме тревогите на Москва, каза Столтенберг. Той определи Финландия и Швеция като ключови партньори на НАТО.

Шведският външен министър Ан Линде изрази дълбока загриженост от повишаването на руското военно присъствие край Украйна и предупреди, че следващи стъпки от страна на Москва срещу украинската независимост и териториална цялост ще доведат до огромни последици. По нейните думи поведението на Русия е неприемливо. Тя добави, че досега неутралитетът на нейната страна е бил полезен в много трудни мигове.

Финландският министър Пека Хависто отхвърли възможността за възстановяване на сферите на влияние в Европа. Той призова решенията за европейската сигурност да не се взимат "през главата" на държавите, които не участват в НАТО.

Столтенберг уточни, че НАТО разполага в Киев с двама офицери. Той съобщи, че засега не се предвижда тяхното изтегляне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Борисов

24.01 2022 в 20:32

В природата всяко живо същество когато бъде притиснато в ъгъла е готово на безумна смелост и агресия. Хората и обществата реагират по подобен начин.