Сорос е виновен: За какво й е на Унгария руската ваксина срещу COVID-19

Юлиуш Висожински 24 ноември 2020 в 21:47 7191 0

Снимка Кремъл - пресслужба

Путин и Орбан през 2015 г.

Унгария започва да изпробва руската ваксина срещу COVID-19, след като миналата седмица стана първата европейска държава, получила образци от нея.

Външният министър Петер Сиярто съобщи, че Унгария е получила десет дози от ваксината "Спутник V" и ще я тества за безопасност и ефективност.

Миналата седмица Сиярто каза, че се водят преговори с руските партньори за произвеждането на препарата в Унгария.

Официална Будапеща преговаря и с три китайски производителя на ваксини, а същевременно е резервирала 12 милиона дози от бъдещите ваксини на фармацевтични компании от Европа и САЩ - британско-шведската "AstraZeneca", белгийската "Janssen" и германско-американската на "Pfizer-BioNTech".

"Спутник V" не е преминала още пълноценните клинични изпитвания и не е оценявана от Европейската агенция по лекарствата. Тя вече се прилага в Русия сред здравни работници и високорискови групи, отбелязава Асошиейтед прес.

Унгарският премиер Виктор Орбан твърди, че "Западът се противопоставя на руската ваксина по идеологически причини".

Неочаквано по темата с ваксините Орбан намеси и името на Джордж Сорос - милиардерът отново целял да злепостави Унгария, твърди премиерът.

Сорос не трябва да решава коя ваксина е добра. Това ще решат експертите в лабораториите, както и хората, които ще имат свободен избор между ваксините, заяви Орбан пред унгарското държавно радио на 20 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови