Ислямистите от "Боко Харам" превзеха пореден град в Нигерия

ОFFNews 21 август 2014 в 21:20 8268 4

Нигерските ислямисти от „Боко Харам” са превзели град Буни Яди в северния щат Йобе, съобщи AFP, цитирана от "Фокус".

„В момента няма военни в Буни Яди и местните казват, че „Боко Харам” идват и си отиват когато си искат”, казва Абдулахи Бего, говорител на губернатора на Йобе.

Множество местни жители, избягали през последните дни от града, твърдят, че екстремистите са извършили няколко екзекуции и ограбват опитващите да избягат хора.

От началото на август ислямистите от "Боко Харам" контролират град Гвоза, който е с население от около 50 000 и едно от големите населени места в Северна Нигерия. Досега опитите на силите за сигурност да си възвърнат контрола над града са безуспешни.

Междувременно някои войници в страната отказват да се бият срещу ислямистите, защото твърдят, че нямат нужната екипировка и въоръжение, за да се противопоставят на тежковъоръжените бойци на "Боко Харам".

Основана през 2002 г. "Боко Харам" се противопоставя на западното образование, като името на групировката значи "Западното образование е забранено".

Хиляди са убитите в североизточна Нигерия, след като ислямистите от "Боко Харам" започнаха насилствената си кампания за създаване на ислямска държава през 2009 година, а над 3 милиона души са били засегнати.

През 2013 г. Щатите ги обявиха за терористи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови