Смъртта на приближения до Березовски Николай Глушков се разследва като убийство

OFFNews 16 март 2018 в 19:25 4852 1

Британската полиция обяви днес, че разглежда смъртта на руския бизнесмен Николай Глушков като убийство, съобщи БТА. 

Глушков, бивш заместник-генерален директор по финансовите въпроси на руската авиокомпания "Аерофлот", бе намерен мъртъв в дома си в Южен Лондон на 12 март.

Той бе свързан руския олигарх и критик на Кремъл Борис Березовски, починал преди пет години също при мистериозни обстоятелства във Великобритания.

68-годишният Глушков почина седмица след покушението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Британската полиция каза, че аутопсията на трупа на бизнесмена е показала, че той е починал от натиск в областта на врата. Въз основа на това заключение е започнало разследване за убийство.

Засега полицията не прави връзка между това престъпление и отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.

По-рано днес Следственият комитет (СК) на Русия обяви, че започва разследване и за убийството в Лондон на Глушков.

През 1999 г., след като Борис Березовски влезе в конфликт с Владимир Путин и избяга във Великобритания, Глушков бе обвинен в пране на пари и измама. Той прекара пет години в затвора и бе освободен през 2004 г.

През последните години Глушков е живял в Лондон, където е получил политическо убежище. През 2011 г. той е дал показания по съдебно дело, заведено от Березовски срещу руския олигарх Роман Абрамович, запазил добрите си отношения с Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови