Русия се захвана с разследване на отравянето на шпионина и убийството на Глушков

OFFNews 16 март 2018 в 18:00 3845 1

Следственият комитет на Русия е започнал криминално разследване за покушението с цел убийство в Солсбъри срещу дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал Юлия, съобщи днес говорителката на Комитета Светлана Петренко, цитирана от ТАСС и БТА.

Юлия Скрипал има руско гражданство за разлика от баща си, който е британски гражданин. 

Петренко каза още, че започва разследване и за убийството в Лондон на бившия член на ръководството на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков - приближен на опонента на Кремъл Борис Березовски.

Сергей и Юлия Скрипал бяха атакувани в английския град Солсбъри с нервнопаралитично вещество на 4 март. Те все още са в критично състояние в болница. 

Бившият заместник-генерален директор по финансовите въпроси на "Аерофлот" Глушков е починал на 12 март в британската столица. С разследването на обстоятелствата около смъртта му се занимала звеното за борба с тероризма към британската полиция.

От 2010 г. Глушков има политическо убежище във Великобритания, а през 2017 г. съд в Москва го осъди задочно на осем години затвор за присвояване на средства от "Аерофлот" през 90-те години на миналия век.

68-годишният Николай Глушков е открит в понеделник вечерта от семейството си. За момента причината за смъртта му не е известна. Глушков е приближен на руския магнат Борис Березовски, който почина преди пет години при мистериозни обстоятелства във Великобритания. Смъртта му беше определена от властите като самоубийство, но съпругата му е категорична, че е бил удушен.

По думите на Петренко разследването за атаката срещу Юлия Скрипал е за покушение, извършено по "общоопасен начин". Тя добави, че двете следствени дела ще се водят в съответствие с руското законодателство и международните норми и че руската страна е готова за сътрудничество с британските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови