Служебният кабинет предлага външния министър за постоянен представител на България в НАТО

OFFNews 01 април 2023 в 22:35 2085 3

Снимка БГНЕС

Николай Милков

Служебното правителство предлага настоящия министър на външните работи в кабинета Николай Милков за представител на България в НАТО. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет, съобщи БТА.

Решението е взето на 31 март т.г. и е подписано от премиера Гълъб Донев и Главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов.

С него правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който освобождава Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, както и указ за назначаването му за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

Николай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на Университета за национално и световно стопанство.

Професионалното си развитие започва в научната сфера, а през 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история.

В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи (МВнР), но през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар.

В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително Югоизточна ЕВропа, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на България в НАТО. Бил е посланик на страната ни в Румъния, Канада, Франция, Монако, генерален консул в Ню Йорк и постоянен представител в ЮНЕСКО.

На 2 август 2022 г. е назначен за служебен министър на външните работи в служебното правителство на Гълъб Донев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

02.04 2023 в 09:44

Президентът най-добре е да изпрати началничката си Мутрофанова. Този президент е срам за България. Като, че ли агента Гоце беше една идея по-малко руска подлога от него.

9018

2

Em Em

02.04 2023 в 07:37

Президентът пак не е достатъчно радикален.
Да прати Костя Копейкин за представител в НАТО!

2073

1

Johnny B Goode

01.04 2023 в 23:34

Президентът е по-подходящ за представител в НАТО. Ще се бори за мир от сутрин до вечер.