Швеция гласува днес за влизането си в НАТО

OFFNews 22 март 2023 в 08:47 1721 3

парламент
Шведският Риксдаг.

Шведският парламент ще гласува днес за членството на страната в НАТО, съобщи ДПА.

Вотът ще бъде предшестван от дебат в Риксдага тази сутрин. Резултатът ще е ясен в късния следобед, като очакванията са депутатите да гласуват "за" присъединяването. Включването в алианса ще наложи законови промени, които трябва да бъдат одобрени.

Гласуването обаче не гарантира влизане на Швеция във военния блок. Всички 30 негови членове трябва да ратифицират присъединяването на Швеция, а Унгария и Турция още не са го направили.

Анкара от месеци се противопоставя на членството на тази страна с мотива, че не е въвела достатъчно мерки срещу антиислямската реторика и срещу организации, които турските власти смятат за терористични. За турския президент Реджеп Тайип Ердоган предстоят избори и твърдата позиция по този въпрос може да привлече гласовете на религиозните и консервативни избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

22.03 2023 в 10:25

Браво! А турския хитрец ще се пробва да блокира. Дано си вземе урок от недоволството от него след земетресенията, ама надали. Тва човече съвест няма.

2099

2

Mateevk

22.03 2023 в 10:00

Абе конституциите вече не са това, което бяха. То и Русия има конституция и такива хубави работи пише в нея, ама не попречи на Путин да я финтира с рокадата с Медведев, а после да си я промени, та да си осигури доживотен мандат и да стане едноличен диктатор. А дано да му е по-къс! Мандата имам предвид. Всичко друго и без туй му е късо.

2923

1

Cornucopia

22.03 2023 в 09:27

Един малоум путинист ме убеждаваше, че шведски парламент сега не може да гласува за влизане в НАТО. Имало било някаква поправка в тяхната конституция (за която той бил прочел някъде) , която изисквала да минат ДВА парламентарни цикъла с редовни избори и едва тогава имало възможност за гласуване по кандидатура за НАТО.
Как функционират такива идиоти идея си нямам.
 
X

Подкастът на OFFNews