Шефът на ЦРУ: Без симулирано удавяне при разпити

OFFNews 11 април 2016 в 11:15 3375 1

CIA
Джон Бренън

Шефът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че агенцията няма да прибягва към похвати за разпити, които се възприемат като изтезания, дори ако бъдещи президенти настояват за това.

В интервю за телевизия Ен Би Си, което ще бъде излъчено днес, на въпрос дали ЦРУ би използвало симулиране на удавяне при разпит на заподозрени в тероризъм, Бренън недвусмислено отговаря: Абсолютно няма да се съглася офицер на ЦРУ да използва техниката симулиране на удавяне.

Изказването се появява на фона на противоречиви мнения от водещите републикански кандидати за президент. По-рано тази година Доналд Тръмп и Тед Круз се обявиха за връщане на възможността за използване на изтезанието. Тръмп заяви по време на дебат, че ще прибегне дори до "много по-страшни" тактики, а Круз каза, че не възприема симулирането на удавяне за мъчение и добави, че не би искал да го употребява в голяма степен, но като главнокомандващ би използвал каквото е необходимо, за да защити страната.

Техниката, възприемана от международното право за мъчение, е била използвана спрямо заподозрени в тероризъм в периода след атентатите от 11 септември 2001 година, но през 2009-а, в началото на мандата си, президентът Барака Обама подписва указ, с който я забранява.

Ю Ес Ей Тудей информират, че ЦРУ са посочили, че са спрели прилагането на метода през 2003-та.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!