Шарли ебдо с провокативна карикатура: Кралица Елизабет като убиеца на Джордж Флойд

OFFNews 15 март 2021 в 13:16 3320 0

Френското сатирично издание "Шарли ебдо" пусна провокативна карикатура след интервюто на Меган Маркъл и принц Хари пред Опра Уинфри. 

На рисунката кралица Елизабет притиска коляното си към врата на Меган Маркъл, която е на земята, а надписът гласи: „Защо Меган напусна Бъкингам“. Съпругата на принц Хари отговаря: „Защото не можах да дишам повече.“ 

Карикатурата имитира сцената с чернокожия американец Джордж Флойд, който бе задушен от полицай при арест в Минеаполис през май миналата година. 

Карикатурата се появява дни след интервюто на Меган Маркъл и принц Хари пред Опра Уинфри, в което те говориха за расизъм в кралския двор. Двойката не каза кой е изразил притеснение за цвета на кожата на сина им Арчи, още преди да се роди. Подчертаха обаче, че това не е кралицата, нито пък съпругът й принц Филип. 

Халима Бегъм, изпълнителен директор на организацията за расово равноправие „Runnymede Trus”, определи карикатурата като грешка от всяка гледна точка.

„Кралицата, стъпила на врата на Меган, както направи убиецът на Джорд Флойд? А Меган казва, че не може да диша? Това не може да накара никой да се разсмее, нито пък отхвърля расизма. Това унижава и обижда”, заявява Халима Бегъм, цитирана от Си Ен Ен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!