Северна Корея изправя пред съда двама американци за "враждебни действия"

OFFNews 30 юни 2014 в 10:08 1256 1

Джефри Фоул
Джефри Фоул вероятно ще лежи в севернокорейски затвор.

Двама американци ще бъдат изправени пред съда в Северна Корея по обвинения за извършване на враждебни действия.

Срещу Матю Милър и и Джефри Фоул е водено разследване и са събрани достатъчно доказателства, за да бъдат изправени пред съда, съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА. Повече детайли по случая не се дават.

И двамата американци са влезли в Северна Корея с туристически визи. Джефри Фоул, влязъл в страната на 29 април, е задържан в началото на юни на излизане. По информация на японската осведомителна агенция "Киодо" причината за ареста е, че той е оставил екземпляр от Библията в хотелската си стая.

Другият американец - Матю Милър, е задържан на 10 април. Според корейската осведомителна агенция той бил арестуван, след като скъсал туристическата си виза, крещейки, че е дошъл в страната в търсене на убежище.

Подобни арести в Северна Корея не са рядкост. През 2013 година американецът Кенет Бей получи 15 години затвор, след като властите откриха в него снимки на гладуващи севернокорейски деца. Мъжът беше арестуван в края на 2012 година и това стана повод за сериозен конфликт между КНДР и САЩ. Американецът беше обвинен, че пропагандира лъжи срещу властта на Северна Корея и участва в заговор за сваляне на правителството.

Северна Корея често използва задържането на американци като разменна монета в дипломацията. САЩ искат Пхенян да се откаже от амбициите за развиване на ядрената си програма в замяна на икономически и дипломатически стимули. Разговорите между двете държави обаче са в застой от няколко години. 

Миналата година Северна Корея направи третия си ядрен тест и започна изграждането на тристепенна бойна ракета с далечен радиус на действие, което Вашингтон окачестви като заплаха. 

САЩ нямат официални дипломатически отношения със Северна Корея.В миналото обаче, високопоставени фигури в САЩ, включително бившият президент Бил Клинтън, са пътували в страната в опит за освобождаването на задържани американски граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!