Денис Родман изригна истерично в защита на Ким Чен Ун (видео)

Елица Мартинова 08 януари 2014 в 11:58 12726 4

Денис Родман

Снимка Reuters

Денис Родман

Пенсионираната баскетболна легенда Денис Родман, който ще участва в мач по случай рождения ден на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, изригна в защита на диктатора в интервю по CNN.

Родман, който е в близки отношения с Ким Чен Ун, ще участва в мач, планиран като забавление по случай рождения ден на диктатора. Това стана повод за безбройни критики към спортиста от страна на много правозащитни организации, а държавният департамент на САЩ се разграничи официално от визитите на баскетболиста в Северна Корея.

Родман често афишира близката си връзка със севернокорейския лидер. Този път обаче позитивното му отношение към диктатора предизвика сериозен скандал, след като в интервю за CNN баскетболистът изригна срещу американски гражданин, който е знаков затворник на режима в Северна Корея.

Повод за истеричния изблик на Родман стана въпрос от страна на водещия около съдбата на Кенет Бей – американски гражданин, който бе задържан от властите в Северна Корея в края на 2012 г. и стана повод за сериозен конфликт между КНДР и САЩ. Бей бе арестуван, докато пребиваваше в страната като турист. През 2013 г. той бе осъден на 15 години каторга, защото у него бяха намерени снимки на гладуващи сирачета. Американецът бе обвинен, че пропагандира лъжи срещу властта на Северна Корея и участва в заговор за сваляне на правителството.

В интервюто водещият на CNN попита спортиста дали ще използва визитата си в Северна Корея, за да повдигна въпроса за съдбата на Кенет Бей пред Ким Чен Ун. Питането явно вбеси Родман, който даде отговор с враждебен тон. Ето част от думите, които си размениха Родман и водещият:

Водещ: Многократно сте демонстрирал добрите си отношения с Ким Чен Ун. Планирате ли, ако Ви се отвори възможност, да заговорите за Кенет Бей и да призовете Ким Чен Ун да обясни защо Кенет Бей е задържан, защото той е болен и това не е редно?

Родман: Не разбирам нищо от политика, но Кенет Бей извърши нещо. Ако разберете какво е извършил той. Разбирате ли какво направи той в тази страна?

Водещ: Какво е направил според Вас?

Родман: Не, Вие ми кажете, защо той е затворник в момента?

Водещ: Обвиненията така и не бяха оповестени, не бе уточнена причината.

Родман: С удоволствие ще говоря за това.

Водещ: Ами, давайте.

Родман: Около мен има 10 човека (останалите американци, които ще участват в мача по случай рождения ден на диктатора – бел. ред.), които са оставили семействата си, за да помогнат на тази страна. Разбирате ли това?

Водещ: Да, разбира ме и ви пожелаваме успех в културния обмен.

Родман: Изобщо не ми пука какво мислите Вие.

Поведението на Родман стана повод за остра обществена реакция. CNN потърсиха за коментар семейството на Кенет Бей. Близките на затворника изразиха възмущение от реакцията на спортиста и подчертаха, че той говори, без да е запознат със случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови