Северна Корея е разрушила ядрения си полигон

OFFNews 24 май 2018 в 15:40 3234 0

Снимка Reuters

Северна Корея е разрушила днес ядрения си полигон в присъствието на чуждестранни журналисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полигонът "Пунгери", използван за извършването на шест ядрени опита от 2006 до 2017 г., се намира дълбоко под планина в рядко населената североизточна част на страната.

Решението на Пхенян да закрие този обект се смята за жест на добра воля от страна на севернокорейския лидер Ким Чен-ун преди планираната среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Първата експлозия, на която журналистите станаха свидетели, бе в около 11 часа местно време. Според севернокорейски официални лица с нея е бил срутен северният тунел. С още две експлозии, към 14.20 и 16 часа, са били разрушени западният и южният тунел. Източният тунел бе затворен още след първия ядрен опит през 2006 година.

Закриването на обекта включваше още разрушаване на наблюдателни пунктове и казарми, използвани от охранители и други работници.

Южнокорейското правителство приветства ликвидирането на ядрения обект.

"Надяваме се тази стъпка да бъде начало на пълната денуклеаризация на Северна Корея", каза говорител на външното министерство в Сеул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!