Сестрата на Ким Чен-ун: Заплахи за сигурността грозят САЩ и Южна Корея

OFFNews 10 август 2021 в 12:31 2652 0

Снимка wikimedia

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун заяви, че Южна Корея проявява коварство заради съвместните военни учения между Сеул и Вашингтон. Ким Йо-чен предупреди двете съюзнически държави, че ги грозят големи опасности в сферата на сигурността, предаде БТА.

Ким Йо-чен, една от най-близките съветнички на брат си, нарече военните учения "опасни":

"Възползвам се от тази възможност, за да изразя своето искрено съжаление заради коварното поведение на южнокорейските власти", каза тя в съобщение, разпространено от севернокорейската агенция KCNA.

Днес армиите на Южна Корея и САЩ започнаха подготвителни тренировки преди официалното начало на ученията в началото на идната седмица.

Маневрите са "нежелано, самоунищожително действие", което заплашва народа на Северна Корея и увеличава напрежението на Корейския полуостров, посочи Ким Йо-чен.

"Съединените щати и Южна Корея ще бъдат изправени пред по-сериозна заплаха за сигурността, като игнорират нашите многократни предупреждения да не провеждат опасните военни учения", каза още тя.

Миналия месец Северна и Южна Корея възстановиха трансграничните си комуникационни връзки, които бяха прекъснати повече от година. Те увериха, че ръководителите им са се разбрали да работят за подобряване на отношенията.

САЩ имат 28 500 военни в Южна Корея, които бранят страната от разполагащата с ядрено оръжие северна съседка. Те вече намалиха мащабите на съвместните си военни учения, за да улеснят диалога по ядрения въпрос с Пхенян.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови