Сенатът потвърди номинацията на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ

OFFNews 26 януари 2021 в 21:20 2346 0

Снимка facebook

Сенатът на САЩ потвърди номинацията на Антъни Блинкен за държавен секретар на страната, предаде АП. 

Сенаторите одобриха кандидата, предложен от президента Джо Байдън, със 78 срещу 22 гласа. 

Блинкен ще бъде 71-държавен секретар на страната. Това е и най-високопоставената длъжност в президентския кабинет. 

58-годишният Блинкен е служил като заместник- държавен секретар и заместник-съветник по националната сигурност в правителството на Обама. 

"Управлението на Америка все още има значение," заяви той по време на изслушването си пред сенатската комисия по външните работи миналата седмица. "Истината е, че светът просто не се организира сам. Когато ние не участваме, когато ние да управляваме, тогава 1 от 2 неща евентуално може да се случи," отбеляза още той.

Блинкен се зарече, че кабинетът на Байдън ще подходи към света както със смирение, така и с увереност. "Имаме още много работа у дома, преди да подобрим положението ни в чужбина", изтъкна още той. 

Очаква се Блинкен да встъпи в длъжност в сряда, след като положи клетва. 

Междувременно Джанет Йелън положи клетва пред вицепрезидента Камала Харис като 78-ият министър на финансите на САЩ. Това е първата жена на този пост.

Съпругът на Йелън, Джордж Акерлоф, лауреат на Нобеловата награда за икономика за 2001 г., и синът им Робърт, също икономист, присъстваха на кратката церемония, която се състоя на открито, на източната площадка на Белия дом, с изглед към сградата на министерството, което Йелън ще ръководи.

Тя бе третият кандидат за кабинета, номиниран от президента Джо Байдън, който беше одобрен от Сената - с 84 срещу 15 гласа късно вчера вечерта. Всички гласове против бяха на сенатори републиканци, отбелязва АП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови