Семейства на изклани от Хамас изправят лидерите ѝ на съд за геноцид пред Международния наказателен съд

Израел сформира трибунал, пред който да отговарят стотиците задържани терористи

Кристина Минчева 03 ноември 2023 в 17:35 2727 0

Близки на загинали във войната Израел-Хамас

Снимка GettyImages

Близки на загинали военни в Израел

Семействата на девет жертви на клането на терористичната организация "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел, са подали жалба в Международния наказателен съд (МНС) за предполагаеми военни престъпления, казва техният адвокат Франсоа Зимерей, цитиран от The Times of Israel.

Те искат "Хамас" да бъде преследвана за геноцид и Международният наказателен съд да издаде международна заповед за арест на неговите лидери.

На 7 октомври терористичната групировка "Хамас" отвлече най-малко 246 души в тунелите си в Газа и уби около 1400 души в Израел, като по-голямата част от тях са цивилни.

"Жалбата на семействата се отнася за всички цивилни жертви, включително изкланите 260 души на музикалния фестивал Supernova", пояснява адвокатът. 

"В жалбата се посочва, че терористите от "Хамас" не отричат ​​извършените престъпления, които са документирали и излъчили, и че фактите не могат да бъдат оспорени“, добавя още той.

В интервю за френското радио Classique Зимерей казва, че винаги е бил предпазлив от "прекомерни квалификации" на събитията, но той и неговият правен екип са установили, че обвинението в геноцид "издържа пред закона".

В същото време се съобщава, че Израел планира да сформира специален трибунал, който да наблюдава наказателните дела срещу стотиците задържани терористи на "Хамас", които са участвали в зверствата от 7 октомври.

Според обществената телевизия Кан преобладаващото мнение в съдебната система е, че обичайният наказателен закон не е правилният път за съдене на онези, които са участвали в нападението.

В доклада се посочва, че продължават дискусии за това как задържаните терористи да бъдат изправени пред правосъдието.

Около 200 членове на "Хамас" бяха задържани в Израел след масовото клане, а други бяха и се очаква да бъдат доведени в Израел като част от голямата му наземна офанзива в  Ивицата Газа.

Кан предава още, че вероятното решение е специално законодателство, което ще даде правомощия на трибунал с цел провеждане на историческо съдебно дело срещу "Хамас", "за да представи на света целите, корените, финансистите и дейностите на убийствената терористична група".

Министерството на правосъдието в Израел отказва да потвърди или отрече информацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки