Сътрудничка на Навални получи 9 години затвор

OFFNews 29 декември 2023 в 19:02 2139 0

Снимка T.ME/MIZAFADEEVU

Сътрудничка на руския опозиционер Алексей Навални получи 9 години затвор от съд в Сибир. 31-годишната Ксения Фадеева е обвинена в "създаване на екстремистка организация" и "участие в организация, която подкопава правата на гражданите".

Самият Навални излежава присъда в руски затвор по обвинение в "създаване на екстремистка организация".

През 2020 г. Фадеева е избрана за член на градския съвет на Томск, заедно с други независими активисти в Сибир. През 2021 г. предизборните екипи на Навални бяха обявени от властите за "екстремистки", което излага поддръжниците и сътрудниците му на риск от наказателно преследване. Фадеева отказа да избяга от Русия и беше арестувана през декември 2021 г. за организиране на "екстремистка група".

През юни ръководителката на щаба на опозиционния лидер в град Уфа - Лилия Чаничева, беше осъдена на седем години и половина затвор за "екстремизъм". Дипломираният експерт счетоводител беше първият от сътрудниците на Навални, изправен пред съда.

През 2017 г. Чаничева се отказа от работата си, за да се присъедини към Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални, като взе активно участие в протестното движение срещу корупцията в своя регион.

По данни на специализираната неправителствена организация ОВД-инфо от началото на войната в Украйна близо 20 000 руснаци са били арестувани заради протести срещу политиката на Кремъл, посочват АФП и БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки