САЩ затвори небето над Каролина в подготовка за сваляне на китайския балон

OFFNews 04 февруари 2023 в 20:36 6862 2

Снимка БТА / АР

САЩ временно ограничават въздушното пространство над крайбрежието на Каролина в подготовка на операция за сваляне на китайския шпионски балон, който тази седмица навлезе в американското въздушно пространство, предаде Асошиейтед прес.

Американското Федерално управление за авиация (FAA) съобщи, че временно блокира граждански полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и около крайбрежието на Южна Каролина като част от подготовката за евентуално сваляне на китайския въздухоплавателен съд. Наложена е временна забрана за излитащи и пристигащи самолети в три летища, сред които "Миртъл Бийч" и международното летище в Южна Каролина.

В документ, публикуван в сайта на службата, се предупреждава че военните могат да използват смъртоносна сила, срещу самолети, които нарушат заповедта и откажат да напуснат блокираната зона.

Малко по-рано АП съобщи, позовавайки се на двама служители от Пентагона, че правителството на Байдън напредва с работата си по план за сваляне на китайския балон, като идеята е това да стане над Атлантическия океан.

Китай отрече да извършва шпионаж и посочи, че става въпрос за "аеростат", предназначен за граждански, метеорологични и други научни цели.

Китайското министерство на външните работи днес отново подчерта, че движението на въздухоплавателния съд е извън негов контрол и призова САЩ да не "опетняват" ведомството заради балона.

Високопоставеният китайски дипломат Ван И заяви: "Китай винаги стриктно е спазвал международното право, не приемаме никакви необосновани спекулации и шумотевици. Изправени пред неочаквани ситуации, двете страни трябва да запазят спокойствие, да комуникират своевременно, да избягват погрешни оценки и да се справят с различията".

(БТА)

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)