САЩ свалиха ракета, изстреляна от хутите по кораб на ВМС

OFFNews 15 януари 2024 в 08:19 6433 1

Ракетата, изстреляна към USS Laboon, беше свалена

Снимка ВМС на САЩ

Ракетата, изстреляна към USS Laboon, беше свалена

Американски военни са свалили ракета, изстреляна към един от техните военни кораби от района на хутите в Йемен, предаде Би Би Си.

Противокорабната крилата ракета - изстреляна към USS Laboon в Червено море - е свалена край бреговете на Ходейда от американски изтребител. Няма данни за пострадали или щети.

Свалянето на ракетата идва след ударите на САЩ и Великобритания по цели на хутите в Йемен. Целта на операциите на Вашнгнтон и Лондон е да се влоши и унищожи част от способността на хутите да предприемат атаки срещу корабите в Червено море

САЩ и Обединеното кралство са ударили близо 30 цели в Йемен, включително оръжейни складове, логистични центрове и системи за противовъздушна отбрана.

След ударите в петък последваха нови атаки от Щатите в събота. Тогава бе поразен радарен обект на хутите.

Президентът Джо Байдън заяви, че няма да се "поколебае да предприе по-нататъшни мерки за защита на хората, свободното корабоплаване и международната търговия, ако е необходимо". По същия начин Обединеното кралство посочи, че е готово да предприеме допълнителни действия срещу хутите.

Йеменският лидер на хутите Хюсеин Ал-Бухайти каза пред Би Би Си в неделя, че изтребители ще атакуват бойните кораби на САЩ и Обединеното кралство, ако ударите продължат.

Хутите са политическа и военна групировка, която контролира голяма част от Йемен, включително столицата Сана. Те са ключови съюзници на "Хамас" и се смята, че получават оръжия от Иран.

От 19 ноември те са извършили най-малко 27 атаки срещу товарни кораби в Червено море, основен маршрут за световната морска търговия.

Групировката заяви, че ще атакува кораби, пътуващи към или притежавани от Израел, като акт на солидарност с народа на Газа. Въпреки това, някои от корабите, които са превзети или ударени от хутите, нямат връзка с Израел.

Атаките накараха големите корабни компании да отклонят корабите си от Червено море.

Tesla и Volvo Cars спряха част от производството на автомобили, британският гигант за хранителни стоки Tesco предупреди, че някои цени може да се повишат, а Ikea посочи, че доставките ѝ може да бъдат засегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

15.01 2024 в 09:12

Още трябва да бъдат бомбени тия козо@бци. Това от миналата седмица нищо не е. Една малка операцийка "Desert Storm" и готово. После - и Иран.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика