Хутите твърдят, че държат пленените българи в луксозни условия

OFFNews 14 януари 2024 в 19:44 6467 2

Мохамед ал Бухайти

Снимка bTV

Мохамед ал Бухайти

"Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса".

Това заяви пред bTV Мохамед ал Бухайти, един от лидерите на движението на хутите. През ноември хутите отвлякоха търговския кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. Капитанът на кораба и първият помощник-капитан все още са в плен.

"Аз не знам къде се намират, но с тях се държат много добре, в луксозни условия. Затова искам да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините – не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб" - заяви Мохамед ал Бухайти.

Нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване – това е тяхната грешка. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете, твърди Мохамед ал Бухайти.

"Аз искам да ви призова и да използвам това интервю, което в момента се гледа от милиони хора в България, да се грижите добре за тях, да ги освободите възможно най-скоро, така както България в миналото се е грижела за хиляди йеменски студенти, които са били в нашата страна" - заяви журналистът от bTV Светослав Иванов.

"Благодаря ви, ние ще продължим комуникацията и аз ще гледам да предам вашите думи на управляващите. Тези пленени ние не ги смятаме за виновни, а ги приемаме като гости. Ще предам вашите думи за отношението на българския народ и властите към йеменските студенти в миналото. Може би ще открием линия за комуникация между нашите и вашите управляващи" - отговори Мохамед ал Бухайти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Rex

15.01 2024 в 02:11

Мда , тия сигурно всяка вечер даже пускат на нашите най-младото хути от смяната поради липса на женски ескорт сървиз.

345

1

Джендо Джедев

14.01 2024 в 19:56

Ох, просълзих се! Какви добри и праведни борци за свобода са тия терористи! Направо ми се прииска да съм на мястото на отвлечените!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика