САЩ снабдяват Турция с умни бомби за 683 млн. долара

OFFNews 02 март 2016 в 16:40 5271 13

bomb
Бомбите BLU-109 са с лазерно насочване и голяма мощност

Пентагонът е подписал с Турция споразумение за доставка на умни бомби BLU-109 за 682,9 млн. долара, съобщи Defense news.

Компаниите Ellwood National Forge и General Dynamics Ordnance & Tactical Systems ще са основни доставчици на въоръжението.

От своя страна Турция очаква да получи умните бомби до 2020 г. Анкара от години провежда програма на превъоръжаване на армията си.

Според информацията бомбите могат да пробият армиран бетон с дебелина до един метър, а след това, с помощта на електромеханичен взривател да унищожат бункер на противника. 

Според информационната агенция "Ихляс" турските военни се подготвят за мащабна операция срещу Кюрдската работническа партия. Агенцията твърди, че ще бъдат унищожени всички укрития, лагери и огневи точки на кюрдите в Турция и в Северен Ирак. За определянето на целите се използват разузнавателни самолети и дронове. Набелязани са цели в провинциите Диарбекир, Сирт, Хакяри и Ширнак. Разузнаването на обекти в Северен Ирак продължава, отбелязва турската агенция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!