САЩ планирали 16 ядрени удара над България при война със СССР през 1959 г.

ОFFNews 23 декември 2015 в 20:21 25781 28

Карта на целите на САЩ.

Националното управление на архивите и регистрите на САЩ публикува списък с местата в СССР, които страната е щяла да нападне с ядрени оръжия в случай на война със Съветския съюз.

България също е спомената, в нея е трябвало да паднат 16 бомби, 3 в София (Кумарица, Божурище, Враждебна)
и по една в другите големи населени места - Балчик, Горски извор, Крумово, Карлово, Каменец, Пловдив, Ловеч, Габровница, Равнец, Стара Загора, Узунджово, Ямбол, Добрич. Това става ясно от пълния списък с всички градове.

От доклада става ясно, че е имало места, наречени "кота нула", където цялото население е трябвало да бъде избито. Едно от тях е Източен Берлин, където е трябвало да паднат 91 атомни бомби.

Общата бройка на ядрените оръжия, които е трябвало да бъдат изстреляни срещу СССР, Източна Европа и Китай, е хиляди, предаде руският сайт "Лента".

Двата разсекретени списъка са разделени на военни летища, казарми и цели и на цивилни обекти като заводи, градове и т.н. В Москва е трябвало да паднат 179 бомби, а в Ленинград 145. Пекин, Варшава и още 1200 града също е трябвало да бъдат ударени.

От доклада става ясно, че войната със СССР е щяла да се развие в 2 етапа - първият е включвал пускането на водородни бомби по командните пунктове, летищата и ракетните силози, за да се предотврати ответна реакция. Ако това не е било достатъчно, е следвала втора вълна с атомни бомби срещу заводите и индустриалните комплекси.

Планът е изготвен през 1956 г., тъй като авторите му са смятали, че през 1959 г. ще последва война с СССР. Целият доклад се съставлява от 800 страници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!