Москва: Ядрен удар по ИДИЛ е невъзможен и ненужен

OFFNews 09 декември 2015 в 14:42 4957 7

Лавров

Снимка Архив

Сергей Лавров: С терористите можем да се справим и с обикновени средства.

Използване на ядрено оръжие срещу терористите от ИДИЛ е невъзможно и не е нужно, заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пред италиански журналисти, предаде РИА Новости.

Министърът отговори на техни въпроси в навечерието на двудневното си работно посещения в Италия (10-11 декември).

На въпрос дали има вероятност да се прибегне до ядрени боеприпаси министърът е отговорил:

„Не, разбира се - и президентът каза това, – против терористите няма необходимост да се използва ядрено оръжие, защото с тях напълно можем да се справим с обикновени средства. И това напълно съответства на нашата военна доктрина.“

Министърът смята, че е реално да се сформира широка антитерористична коалиция против ИДИЛ и даде за пример годините на Втората световна война и съюза против хитлеризма.

„Сега човеконенавистнически идеали проповядва така наречената Ислямска държава, на която не трябва да се позволи да стане държава... - е казал Лавров. - Това са абсолютни врагове на човечеството и като такива трябва и да ги разглеждаме.“

Според него, ако се съберат потенциалите на американската коалиция и на руската авиация, и ако се постигне координация с наземните сили, проблемът с ИДИЛ може да бъде решен „достатъчно бързо“.

Руската федерация знае за използването на територията на Турция за търговия с ИДИЛ, както и за подготовка на терористи за операции не само в Сирия, но и Северен Кавказ, е заявил министърът, цитиран от РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews