Фидел Кастро: Не САЩ, а Русия и Китай могат да спрат евентуална световна война

OFFNews 12 декември 2015 в 08:46 9011 19

Снимка Reuters

Фидел Кастро.

Русия и Китай "познават много по-добре световните проблеми" от САЩ и могат да направят така, че да се избегне евентуална световна война.

Това заяви бившият кубински президент Фидел Кастро в писмо, публикувано вчера в кубинския официоз "Гранма", предаде АФП.

Становището на 89-годишният политик бе изразено в писмото, с което подкрепи президента на Венецуела Николас Мадуро, след изборното му поражението в неделя.

Бившият ръководител на кубинската държава, който напусна от власт през 2006 г., даде висока оценка на развитието на Обединената социалистическа партия на Венецуела. "Милиони деца и млади хора, които днес посетиха най-голямата мрежа от държавни училища в света живеят във Венецуела. Същото може да се каже и за многото центрове по здравеопазване и здравни грижи за хората", заяви Касро.

По отношение на световния конфликт бащата на кубинската революция обърна внимание на факта, че "не съществува сигурност за никого" и припомни на ядрена опасност в момента, в която се увеличава напрежението между САЩ и Русия.

Политикът коментира и работата на ООН. Според него, само мир, правото да се направи обща собственост на природните ресурси на планетата, както и науката и технологията може да "спаси живота на хората на земята. "Ако човечеството продължи пътя си към експлоатация и грабеж на ресурсите чрез многонационални и империалистически банки, ще доведе до катастрофа", предупреди Фидел Кастро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!