САЩ осъди рускиня като агент на Москва. Путин избухна: 'Оскърбление!', 'Пародия на правосъдие!'

OFFNews 28 април 2019 в 13:53 5739 0

Мария Бутина

Руският президент Владимир Путин избухна срещу присъда в САЩ на рускиня, обвинена за руски шпионин. Путин нарече присъдата срещу Мария Бутина "оскърбление" и "пародия на правосъдие".

Бутина беше арестувана през юли 2018 година, а в петък - осъдена на 18 месеца затвор за опит за проникване в американски политически организации, за да влияе на американски политики в полза на Москва.

30-годишната рускиня се призна за виновна в заговор за извършването на действия като чуждестранен агент, но в първия си коментар по темата в събота руският президент отбеляза, че не е станало ясно нито в какво е обвинена, нито какво престъпление е извършила.

"Мисля, че това е отличен пример за "спасяване на положението". Арестуват я и хвърлят момичето в затвора. Но няма нищо срещу нея, затова, за да не изглеждат напълно нелепо, те ѝ уреждат 18-месечна присъда, за да покажат, че е виновна за нещо", коментира Путин пред репортери в Пекин.

Обвинението

Според ФБР рускинята е действала по наставления на високопоставен служител в руското разузнаване, който е работил за Банката на Русия е бил включен в списъка със санкционирани руснаци. Името му не се споменава, но от снимки на Бутина в социалните мрежи се вижда, че е имала контакти с подуправителя на банката Александър Торшин, който е включен в списъка със санкционирани през април.

Мария Бутина е работила за организацията "Право на оръжие", която се бори руснаците да имат право да притежават свободно оръжие, подобно на американците. Тя често е посещавала събития, финансирани от най-голямото оръжейно лоби в САЩ Националната оръжейна асоциация.

Според прокуратурата тя е уреждала вечери във Вашингтон и Ню Йорк, за да си създаде връзки с американски политици и да изгради "таен канал за комуникация", чрез който да "проникне в апарата за вземане на национални решения в САЩ, за да прокарва интересите на Русия".

Пред съда

Пред съда Бутина каза: "Разруших собствения си живот".

Първоначално тя заяви, че не е виновна, но промени позицията си, призна се за виновна и постигна споразумение с прокуратурата. 

Рускинята е в ареста от миналия юли и деветте месеца ще бъдат приспаднати от присъдата ѝ.

Реакции

Коментарът на Путин не бе единственият от руска страна. Министерството на външните работи на страната в петък определи присъдата като "позор за американската съдебна система" и обвини съда в изпълнението на "чиста политическа поръчка". Руското посолство във Вашингтон коментира, че Бутина е "политически затворник" и настоя за нейното незабавно освобождаване. По-рано руското правителство определи процеса като "изфабрикуван".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови