САЩ не успяват да спрат чужденците, които се бият за "Ислямска държава"

OFFNews 30 септември 2015 в 07:32 4217 1

САЩ не успяват да спрат чужденците, които се бият за

Близо 30 000 чужденци, включително повече от 250 граждани на САЩ, са се присъединили към "Ислямска държава" и други въоръжени групировки, за да се бият в Сирия и Ирак. Това е два пъти повече, отколкото са били преди една година, се съобщава в проучване на комисия на американския парламент, съобщава bTV, като се позовава на Ройтерс.

В проучването, подготвено от републиканци и демократи от Комисията по вътрешната сигурност на Камарата на представителите, се посочва, че САЩ не правят достатъчно, за да спрат хората, които да се бият на страната на джихадистите.

Призовава се спешно да се изработи национална стратегия за борба с опасността, която представляват тези бойци, за по-добра размяна на информация – и в самите САЩ, и на международната сцена.

Преди година американските власти смятаха, че чуждите бойци в Сирия и Ирак са около 15 хиляди, включително 100 американци. Няколко десетки от тези бойци са се върнали в Щатите, казват авторите на доклада. Освен това 5000 от 30-те хиляди чужденци имат западни паспорти, позволяващи им да влизат в САЩ без виза.

Статистиката е много тревожна. Миналата година в САЩ са арестувани близо 70 последователи на ИДИЛ, каза на пресконференция републиканецът Майкъл Маккол, председател на комисията, използвайки едно от имената на "Ислямска държава".

Според един от авторите на доклада, републиканеца Джон Каткоу, най-големият проблем може би е радикализирането на американците чрез интернет, съобщи Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!