"Ислямска държава" продава петрол на Турция"

OFFNews 29 септември 2015 в 19:46 8250 8

Ген. Кирчо Киров.

Известно е, че "Ислямска държава" продава петрол на Турция, заяви пред БНТ бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, като добави, че не се знае дали след това Анкара използва горивото или го продава на трети страни.

Според него е трудно да се каже кога ИД ще бъде елиминирана, тъй като в конфликта в Ирак и най-вече в Сирия са намесени много интереси: от една страна, правителството на Башар Асад е подкрепяно от Русия, Иран и шиитите от Хизбула, от друга, срещу режима на президента са сунитските държави в региона, Турция, САЩ.

С важни интереси са и множество отделни заможни лица по целия свят, които се възползват от конфликта и възможностите, които открива той - продажбата на евтин петрол от ИД, потоците от оръжия и т.н. Ситуацията е толкова оплетена, че дори България беше замесена, без да разбере, както се случи с гранатата в Анево, предназначена за Сирия, която уби американски гражданин.

Киров бе категоричен, че подобни организации като ИД и ситуации трябва да бъдат унищожавани в зародиш, а не да ги оставяме да се развият и да посрещаме бежански потоци, които да се чудим как да интегрираме и дали икономиките ни ще издържат. 

Разузнавачът заяви, че бежанската криза е била предвидена от нашите служби още през 2010 г., като това е било казано на тогавашния президент Георги Първанов и на Бойко Борисов. Информацията е споделена и с американските служби, които са се съгласили с преценката на българите.

Също така по време на посещение в Катар преди няколко години той е разбрал, че страната и Саудитска Арабия ще са движеща сила в бъдещите събития в региона и имат преки интереси към Либия и Сирия.

Генералът е на мнение, че Европа към момента не действа като единен политически субект, а България конкретно се справя добре с бежанската криза и в политическите си отношения с Турция, благодарение на която не се изсипват много повече бежанци на границата ни.

Според него срещата между Путин и Обама на Генералната асамблея на ООН е била важна, защото повече от 2 години лидерите на двете най-силни военно страни дори не са се чували по телефона. В момента се забелязва смекчаване на позицията на САЩ, Великобритания и Турция против Башар Асад, който въпреки това остава основна разделителна линия между Русия и НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!